Williamsova
Williamsova
Letní odrůda hrušně
Původ: ANGLIE. Nahodilý semenáč z konce 18. stol.
Vzrůst: středně bujný, později slabší, větve brzy stárnou.
Plodnost: brzká, pravidelná, hojná
Zralost: koncem srpna, konzumně asi týden po sklizni, vydrží 1-2 týdny
Kvalita plodů: střední až velký, kuželovitě baňatý, povrch zhrbolený, slupka je žlutavá, hladká, bez rzivosti, ojediněle s naznačeným červeným líčkem, dužnina je bílá, šťavnatá, neobyčejně jemná, máslovitě rozplývavá, chuť sladce pikantně navinulá, výrazně kořenitá, příjemně voní.
Použití: Patří k nejvýznamnějším tržním letním odrůdám i ve světovém měřítku. Je vhodná především na kompoty, ale také na výrobu destilátů. Vyžaduje jarní zmlazovací řez, probírku plodů. Daří se jí nejlépe v teplých a středních polohách. Nemá afinitu s kdouloňovými podnožemi, pro intenzivní tvary se pěstuje s mezištěpováním.
Aktuální sortiment odrůd: Nabídka.