Opal®
Opal®
Zimní odrůda jabloně výrazně aromatické, sladké chuti, rezistentní ke strupovitosti
Opal® je odrůda pěstovaná pouze pro sadaře a není ji proto možné zakoupit v maloobchodním prodeji. Uvedena je zde jako výrobní sortiment.
Původ: Ústav experimentální botaniky AVČR, Střížovice
kříženec GOLDEN DELICIOUS x TOPAZ
Strom: růst má středně silný, dobře obrůstá, vytváří mírně rozložité koruny středně náročné na řez, kvete středně raně, je dobrým opylovačem.
Plodnost: raná, střední a dosti pravidelná
Podnože: nejvhodnějším typem je M9, na silnějších podnožích v horších půdách bývají plody malé.
Plody: střední, kulovité až podlouhlé, slupka je mírně rzivá zejména kolem stopečné jamky. Někdy je překryta slabým oranžovým líčkem a žíháním. Stopka je střední až dlouhá. Dužnina je žlutá, pevná, křehká, jemná, středně šťavnatá, navinule sladká až sladká, kořenitá, velmi dobrá až výborná.
Zrání: koncem září až počátkem října, společně s Golden Delicious, konzumně dozrává v listopadu, vydrží do dubna.
Odolnost k chorobám: rezistentní ke strupovitosti, padlím netrpí.
Požadavky: nároky na podnebí a půdu jsou podobné jako u Golden Delicious, vyžaduje intenzivní způsob pěstování ve tvaru volného zákrsku nebo štíhlého vřetene s dobrou výživou.