Parména zlatá
Parména zlatá
Prastará zimní odrůda jabloně.
Původ: neznámý, snad pochází s Francie, Anglie nebo západní Evropy. Pravděpodobně pěstovaná již ve středověku.
Vzrůst: Bujný, později střední s vysokou kulovitou korunou. Plodonosný obrost krátký, který je potřeba často zmlazovat, pro pravidelnou úrodu a velké plody.
Plodnost: raná, velmi hojná, méně pravidelná. Plody před sklizní silně padají.
Zralost: Sklizňová v první polovině září, vyžaduje rychlou sklizeň z důvodu silného padání plodů. Konzumní v říjnu.
Skladovatelnost: do prosince i déle dle podmínek
Kvalita plodů: nestejně velké plody, mírně kuželovité až kulovité, sytě žluté s karmínovým pruhováním. Dužnina žlutá, křehká. šťavnatá, výborná, pravé renetové chuti – pro Francouze je „Královna renet.“ Slabě vonící.
Stanoviště: Lepší půdy, nesnáší mrazové a uzavřené polohy a mokré půdy.
Aktuální sortiment odrůd: Nabídka.